Zit jouw geldmindset goed?
Onlangs ben ik naar Nederland geweest voor een opleiding ‘Financieel IQ’.
Nu, wat is nu precies financieel IQ?
Financieel IQ is de mate waarin jouw denken en jouw handelen een impact hebben op jouw financiën en de mate waarin jij daar iets aan kan doen.
Doelstelling van de training was om te leren hoe je je financieel IQ kan verhogen, hoe je praktische financiële systemen kan aanleren en hoe je geldstrategieën op lange termijn kan implementeren.
Het draaide dus van begin tot eind om ‘geld’ en hoe je als ondernemer moet denken over en handelen met geld.
Absoluut noodzakelijk om te slagen als ondernemer!
Nu, ik was op de training. We zaten daar met ongeveer 500 in een grote zaal waar er werd gebrainstormd en gewerkt rond het thema geld.
En het viel me op hoeveel ondernemers negatief denken over geld.
Klaarblijkelijk hebben veel ondernemers ‘moeite’ met geld.
Ik hoorde verhalen over mensen die in hun jeugd nooit over geld mochten praten, hoe hen werd aangeleerd dat geld het equivalent is van hebzucht, bedriegerij en dat het vuil is. Dat de ouders géén geld hadden om dingen te kopen. Dat je enkel veel geld kan verdienen door heel hard te werken. Veel vooroordelen. En gedachten als: ’als je véél geld verdient, dan verlies je alle goede waarden en normen’ of ‘je geniet niet meer van de eenvoudige dingen’.
De vraag is: is dat zo?
Kloppen deze gedachten en hoe komt het dat iemand dergelijke gedachten heeft?
En welke impact heeft dit gedachtegoed op ons leven en op onze business?
Dat is de vraag!
Dit heeft me doen nadenken.
Want hoe zat het met mijn gedachtegoed over geld?
Wat vond ik van geld? Vies, niet vies ...
Eigenlijk wist ik het wel. Ja, ik had ook bepaalde overtuigingen over geld. En belangrijker, ik had overtuigingen (gehad) die me onrechtstreeks belemmerden in mijn business.
- Ik was er ook van overtuigd dat ’als je véél geld verdient, je alle goede waarden en normen verliest’ of dat ‘je niet meer geniet van de simpele dingen’.
Maar nu was ik aan het twijfelen. Is dat wel zo?
- Ik maakte in mijn beginjaren als ondernemer deze associatie: geld hebben = succesvol zijn. Geen geld hebben = loser. Die overtuiging legde gedurende mijn eerste jaren als ondernemer ongelooflijk veel druk op mijn schouders en had vooral een impact op mijn zelfvertrouwen.
En hier dan ook weer de vraag: is dat zo?
Ik keerde terug naar huis en dacht erover na. Hoe komt het dat ik zo denk en vanwaar haal ik die associaties?
Punt één, geen idee vanwaar dit komt. Punt 2 heeft te maken met mijn scheiding (20 jaar geleden) waarna ik twijfelde of ik als single wel zou kunnen rondkomen. Diezelfde angst stak weer de kop op bij mijn start als ondernemer.
Concreet, alles heeft een oorzaak, alles heeft een verklaring, en daarvan overtuigen we onszelf. Maar de vraag is of het wel de juiste overtuiging is? En wat doet die overtuiging met jou en jouw business?
Wat heb ik nu concreet uit deze training geleerd?
- Je creëert jouw geldmindset van kinds af aan.
- Wees hier bewust van bij de opvoeding van jouw kinderen.
- Het is belangrijk om een gezonde relatie met geld te creëren en vooral om te leren hoe je ermee omgaat.
- Jouw geldmindset wordt bepaald door jouw opvoeding en hetgeen je gezien en beleefd hebt.
- Het is primordiaal als ondernemer om inzicht te krijgen in jouw gedachten en/of (voor)oordelen over geld en te begrijpen vanwaar die komen.
- Zorg dat deze gedachten jou niet belemmeren in jouw leven of jouw business om correcte prijzen te vragen.
- Ontwikkel een positieve geldmindset die je zal helpen en motiveren om jouw doelen te bereiken. Die positieve mindset kan je aanleren en trainen!
- Gebruik een financiële structuur (voor jezelf en jouw kinderen) die veiligheid en plezier biedt en die op verschillende vlakken werkt (vb: basiskosten: 65% / Sparen: 10% / investering: 10% / fun, leuke dingen: 10% / schenken aan goede doelen: 5%)
Conclusie:
We moeten van kinds af aan leren omgaan met geld en een positieve geldmindset creëren om een gezonde relatie met geld te ontwikkelen. Zo kan onze mindset ons als ondernemer nooit in de weg staan om correcte, eerlijke prijzen te durven vragen.
Heb jij één of andere geldgedachte die jou enigszins belemmert? Vertel hoe jij die tracht te overwinnen.